website

Acne is één van de meest voorkomende huidaandoening en komt vaak voor bij jongeren ronde de pubertijd. Acne kan in sommige gevallen ook na de puberteit blijven bestaan of pas op latere leeftijd beginnen.

acne1

Er zijn verschillende vormen van acne. Van verstopte poriën (comedonen) die veroorzaakt worden door vuil en te veel talg, tot diepe ontstekingen die veroorzaakt worden door bacteriën en die als hinderlijk of cosmetisch storend kunnen worden ervaren. Acne komt vooral voor in het gezicht, op de borst en op de rug.

Er bestaan verschillende soorten acne, naast de gewone acne die in de puberteit veel voorkomt (Acne Vulgaris) zien we ook de acne die ontstaat op latere leeftijd (Acne Tarda) en een hele heftige vorm van acne (Acne Conglobata) die gepaard gaat met grote onderhuidse ontstekingen die ontsierende littekens achterlaten.

Door middel van acnetherapie is de acne goed te behandelen en onder controle te houden.

 

Oorzaken Acne

Er spelen verschillende factoren een rol bij het ontstaan van acne. De meest voorkomende oorzaak is door hormonale veranderingen die tijdens de puberteit zorgt voor de nodige veranderingen in de huid. Hierdoor worden de talgklieren in het gezicht, op de borst en op de rug groter en produceren meer huidsmeer en/of talg. Dit proces zorgt ervoor dat talgklier verstopt raakt en van binnen kan gaan scheuren, waardoor er bacteriën bij kunnen komen en een rode pijnlijke ontsteking veroorzaken.

Andere oorzaken die een rol kunnen spelen bij het ontstaan of verergeren van acne zijn stress, druk en/of wrijving van de huid, geneesmiddelen, genetische factoren, overmatig krabben en uitknijpen, omgevingsfactoren en afsluitende cosmetica.


acne2Acne littekens

Littekens kunnen bij elke vorm van acne ontstaan, wanneer de acne wegtrekt kunnen er rode verkleuringen en  dieper gelegen putjes achter blijven in de huid. Littekens kunnen in de loop van de jaren wel iets verbeteren, maar verdwijnen nooit helemaal. Gelukkig kunnen de littekens op verschillende manieren toch goed behandeld worden d.m.v. een medische peeling of eMatrix behandeling.